Huvitavat meie jooksjate tegevustest

Portugali treeninglaager 2018

11:36 12.04.2018

23.-24.märts

R 23.03 

Lend Tallinn-Amsterdam-Lissabon.

Startisime 6 inimesega. Ca 20 laagrist osavõtjat olid läinud nädal varem.

Lissabonis maandusime kell 15.30. Tund läks pagasi kättesaamisega ja rendiauto vormistamisega. Veidi läks aega õige teeotsa leidmisega Faro ja Albufeira suunas, aga kui jõudsime õigele kiirteele, siis läks sõit kiiresti ja lõbusalt, kiirtee oli hea (aitäh, Euroopa Liit!) ja sõidukeid liikumas hõredalt. 

Õhtul pimeduse saabudes, kui kohale jõudsime Alpinus hotelli, oli esimene mõte jooksma minna, sest teistsugune kliima ja loodus lausa kutsus välja. Tegime (Ahto, Pille ja Brit) kerge sörkjooksu 30 min. Pille ja Brit tegid Ahtole ümberkaudsete radade tutvustuse. Nemad olid samas kohas laagris teist korda, Ahto esimest korda.

Peale seda õhtusöök, mis üllatas niivõrd hea valikuga: erinevad toorsalatid ja külmsalatid, soojast toidust erinevad lihad ja kala, lisandiks kartul, riis ja pasta, eraldi magustoidulett, joogiks mahlade ja vee kõrval ka õlu ja vein.

Toad on hotellis avarad koos köögi ja söögitegemise võimalusega. Meil on paketis buffettlauas hommiku- ja õhtusöök. Lõunal teeme süüa ise või käime väljas söömas, ümberringi jalutuskäigu kaugusel on piisavalt kohvikuid ja restorane. 

Esimesel õhtul tervitas päevitunud laagriseltskond uusi liitujaid rannapeoga :) 

L 24.03 

Treeningkava:

Päeval: mäkkejooksud 300-500 m

Õhtul: taastav jooks 30 min + ÜKE kerelihastele ja jalgadele murul

Riho (Enni) jaoks algas hommik raskelt, kuna öösel tuli rinda pista norskava Ahtoga. Kaotajana väljus vastasseisust Riho, kes pool ööd veetis elutoadiivanil (diivani pikkus 1,6m ja Riho pikkus 1,94m).

Päev jätkus treeninglaagri rütmis koos varem kohale saabunutega. Hommikusöök kell 8.00, päeva põhitrenn algusega kell 10.30-11.00, õhtune taastav jooks koos harjutustega algusega kell 17.00-17.30, õhtusöök kell 19.00, päeva kokkuvõttev ja uue päeva plaane tutvustav koosolek kell 20.30. Lisaks käisid mõned huvilised hommikul enne sööki meres ujumas ja karastamas, selleks tuli joosta 1,5 km mere äärde.

Laupäeval olid kavas mäkkejooksud ca 5% tõusunurgaga asfaltkattega tõusul, mille servas oli ka kruusane serv, millel joosta. Tugevamad jooksid 500 m ja vähemtreenitud 300 m lõike. Lõikudevaheliseks pausiks oli sörk lähtekohta. Jooksime kuni 10 kordust. Peale viimast lõiku oli väike hingetõmbepaus, millele järgnesid paljajalu murul kergelt allamäge sirgel kerivalt rütmijooksud. Eestis olen puudust tundnud kahest asjast. Esiteks, et saaks joosta paljajalu murul. Teiseks, et oleks lauge langus, kus joosta allamäge kiirendusi, mis on kiiruse arendamise mõttes vajalik treeningvahend. Siin Portugalis saab kaks head asja ühendada. 

Laupäeval toimus Valencias poolmaratoni MM, kus stardis oli Eesti ainsa esindajana meie oma klubikaaslane Roman Fosti (Romka). Samas toimunud rahvajooksul osalesid ka klubikaaslased Sander ja Silja jürs, kes pidid liituma peale võistlust meie laagriga. 

Samal ajal toimus meie lähedal Vilamouras rahvusvaheline triatlonivõistlus, mille tegi huvitavaks ujumisetapp meres lainetega võideldes. Osa rahvast läks vaatama triatloni, teine osa jäi hotelli, et peale Romka finisheerimist minna õhtusesse trenni. 

Reede õhtul tegime ennustused poolmaratoni MM-i kohta, 6 küsimusega (võiduaeg, parima valgenahalise jooksja koht, Fosti koht ja aeg, Sander Jürsi aeg, Silja Jürsi aeg). Laupäeva õhtuks selgus, et ennustusvõistluse parim oli Mati Mägi. Tähelepanuväärne, et Silja treener Ahto arvas ära Silja lõpuaja sekundipealt, 1:34.30.

Õhtuse trenni põhiosa olid üldkehalised harjutused rõhuga kere keskosa süvalihaste treenimiseks. Tegime ka erinevaid kükke: koosjalgadega täiskükid, ühel jalal "uisutaja" kükid (õhus olev jalg taga), "püstol"kükid (õhus olev jalg ees).

Õhtusöök kell 19.00. Kell 20.30 oli igaõhtune koosolek päeva kokkuvõttega ja uue päeva plaanidega, ennustusvõistluste parimate autasustamine. 

Laupäeva õhtul ootasime laagrisse Sander ja Silja Jürsi (Teraapialaegas), Sparta jooksugrupi kuldaväärt füsioterapeute, kes on asendamatud abilised vigastuste ennetamisel ja ravil. 

Õhtul toimus korteritevaheline mälumäng, millele järgnesid tantsusammud Portugali rütmide saatel. Kata leidis endale portugallasest poolõe, kellega tagumikku võdistada.

Autor: Ahto, Pille, Brit