Huvitavat meie jooksjate tegevustest

Jooksulaager Falesias 2018

14:18 11.04.2018

Brit Rammuli tagasivaade võrratule treeninglaagrile Portugalis.

Sel aastal oli Portugali laagrisse kogunenud rohkem spartalasi kui eelmisel aastal. Tänavu oli seltskond kirjum, toiduvalik rikkalikum ja trennid mitmekesisemad, sai tantsitud bailatinot, matkamas käidud ja jalgratast vändatud.

Jooksutreeningute päevakava oli huvitav ja kõigile jõukohane. Kes väsis, see puhkas, kuna eesmärk oli, et kõik naudiksid laagrit ja püsiksid terve ja rõõmsana. Treeningpäev nägi üldjoontes välja järgmine: hommikul kella seitsme paiku suundusime hommikujooksule (ca 3 km), järgnesid venitusharjutused, mil nii mõnigi julgem meist end külma merevette kastis. Päevasel treeningul panime rõhku vastupidavuse ja kiiruse arendamisele. Jooksime nii tõuse (300-500m), pikki lõike (1300-1500m) kui fartlekki (kiiremad ca 150m ja 500m lõigud 2 km ringi peale). Õhtul järgnesid pooletunnisele sörkjooksule erialased harjutused liivas või murul. Klassikaliste ÜKE harjutuste kõrval tuletasime meelde lapsepõlve - mängisime kulli, harjutasime vähikõndi ja käru, panime end proovile teatejooksus ning seda kõike rannaliivas merekohina ja õhtupäikese valguses.

Lisaks headele ilmaoludele on Falesia jooksuradade eeliseks pehme pinnas, mis on aidanud ennetada suuremaid vigastusi. Kuna treeningkoormused on võrreldes koduste oludega suuremad, siis taastumisel olid abiks hotelli külm basseinivesi ja massööride Silja ja Sandri osavad käed. Perekond Jürs näitas spartalaste tervisehädade leevendamisel üles loomingulisust, nii läksid seansi ajal käiku hotellitoa tekid-padjad, lauad-toolid. Usun, et massööri abita oleks ca poolel grupil nii mõnigi trenn tegemata jäänud.

Laagri tegid võrratuks seltskond ja koos veedetud aeg, mitte kogutud jooksukilomeetrite arv. Üksteisele punutud patsid, allahindlusega ostetud tossud ja uued kleidid on palju rõõmu valmistanud mitmele spartalasele. Mälu- ja lauamängud kujunesid õhtute sisustamisel toredaks traditsiooniks, mis soosis erineva jooksutasemega inimeste vahelist läbikäimist. Õhtusöögi lauda jäädi pikemaks istuma seltskonna ja rikkaliku toiduvaliku (s.h. õlu ja vein) pärast. Nt Kata võttis pähe, et tarretise söömine mõjub hästi tema põlvedele, nii võdises igal õhtul tema nina all taldrikutäis erinevates toonides tarretist, kuigi ta ise selle söömist ei paistnud nautivat. Terje on täis energiat, ilmselt seetõttu, et sööb meeste arvates vaid jänesetoitu. Buffee valikus oli palju värsket, rohelist ja puuvilju. Pille pidas vapralt vastu kiusatusele, mida valmistasid erinevas valikus maiustused.

Kokkuvõttes oli laager edukas ja meeleolukas, oleme tugevamad ja energiast täis, kohtumiseni jooksuradadel!

Autor: Brit Rammul